Ons verhaal
Superstedeke, hoe het begon
De stichting Superstedeke is opgericht op 1 september 2003 en biedt al bijna 18 jaar een ruime en rustige werkplek aan 20 kunstenaars in een verbouwd schoolgebouw in Tilburg. De bewuste keuze om ook enkele atelierwoningen te realiseren heeft zich in de praktijk bewezen: het zorgt voor veiligheid, continuïteit, toezicht, onderhoud en beheer van het gebouw en het terrein.
Superstedeke heeft een trouwe groep van kunstenaars als huurder. De rust en de goede faciliteiten zijn aantrekkelijk, alsook een betaalbare huurprijs voor ruime, mooie plekken. Dat is precies waar de stichting voor staat! De stichting is al die jaren onafhankelijk van subsidies of andere ondersteuning geweest en financieel gezond.
Zowel starters als inmiddels meer gearriveerde kunstenaars en projecten maken of maakten gebruik van de ruimtes, zoals Fransje Gimbrere, Sigrid Calon, Paul Bogaers, Lustwarande en Kunstlab.
www.superstedeke.nl
"Als kunstenaar werk ik het liefst zo zelfstandig mogelijk. Het bouwen en opzetten van een eigen atelier sluit hier goed bij aan. Ik kijk er enorm naar uit met deze diverse groep aan kunstenaars te creëren en elkaar te inspireren onder een dak." Hannah Zwaans
Een nieuwe plek in Tilburg West
De plek waar de stichting een doorstart wil maken is gelegen in Tilburg West, op een zogeheten binnenwijks bedrijventerrein, aan de Valkenjachtstraat 7. Deze wijk in West (’t Zand) kan wel wat leven en kleur gebruiken.
De gemeente is enthousiast over deze ‘move’, want dit is eigenlijk precies wat er nodig is op deze wat stille, kale plekken in de wijk, die soms wat onveilig en ongezellig voelen.
Ook Atty Bax (adviseur Kunstloc Brabant en oud bewoner van deze wijk) gaf in een gesprek aan dit een enorme kans te vinden voor de wijk en ziet veel mogelijkheden in de toekomst.
De gemeente is al geruime tijd sparring- en gesprekspartner. Inmiddels ligt onze bouwaanvraag bij de gemeente Tilburg en is er een toezegging voor een (tijdelijke) woonbestemming van tenminste 3 jaar. De ideevorming, tekeningen en ook de bezetting zijn rond, wat de exploitatie haalbaar maakt. De huurders en contracten gaan zorgen voor een steady verblijf en hypotheekaflossing.
"In mijn verbeelding kan ik me de bruisende theatrale samenkomsten al voor me zien." Bram van Beusekom
De verbouwing
De verbouwing wordt voor een groot deel gerealiseerd door de gebruikers zelf, met hulp van veel handige en behulpzame extra handen.
Het gat in de begroting ontstaat met name door het verbeteren van het enorme platte dak.
Daarnaast is er de grote wens om duurzaam te bouwen en te verwarmen. Op het grote platte dak (735 m2) ligt het voor de hand om zonnepanelen aan te brengen. Dat is ook een streven in deze focuswijk in Tilburg. Er is mogelijk zelfs genoeg dakoppervlak om straks de energie te delen met de wijkbewoners. Hierover zijn we in gesprek met John Kwaks van Energiefabriek013. Gekoppeld hieraan gaan we van het gas af en verwarmen we de ruimtes met infrarood. Frans Bedaux (KlimaatKlussers) helpt bij het uitwerken van deze plannen.
"SuperBlaaw is een kunstenaarscommunity, waarbij creëren en sociaal hand in hand gaan. Wonen en werken in West is voor mij: samenkomen, (onverwacht) ontmoeten en toegewijd werken op een duurzame plek. Gerund en onderhouden door bewoners en kunstenaars zelf. De hoge mate do-it-yourself en zelfredzaamheid is voor mij heel belangrijk." Marjolein Landman